Αρχή / Εκδηλώσεις / Webinars / Webinar ΕΕΕ-ΠΕΕ (Σάββατο 18/12/2021, 11:00 π.μ.) – Παρουσίαση Περιστατικών: 1. ΓΝΑ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ” & 2. ΠΓΝ “ΑΤΤΙΚΟΝ”

Webinar ΕΕΕ-ΠΕΕ (Σάββατο 18/12/2021, 11:00 π.μ.) – Παρουσίαση Περιστατικών: 1. ΓΝΑ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ” & 2. ΠΓΝ “ΑΤΤΙΚΟΝ”

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Σάββατο 18/12/2021 στις 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε το 11ο Webinar της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο των μετεκπαιδευτικών της μαθημάτων μέσω διαδικτύου για το 2021.


1o Περιστατικό: ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»

ΥΠΕΥΘΥΝΗ:

  • Ζαπάντη Ευαγγελία, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια, Ενδοκρινολογικό Τμήμα,  ΓΝΑ Αλεξάνδρα.

ΤΙΤΛΟΣ: “Υπερανδρογονισμός σε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα”.

Περίληψη: 

Παρουσίαση περιστατικού μεγαλακρίας σε μετεμμηνοπαυσιακή ασθενή, με την άτυπη κλινική εκδήλωση έντονου δασυτριχισμού και αναφερόμενων επεισοδίων υπνικής άπνοιας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

  • Παρασκευή – Μαρία Μπουγιούκα, Ειδικευόμενη Ενδοκρινολογίας, ΓΝΑ Αλεξάνδρα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:

  • Γεώργιος Πιαδίτης, Διευθυντής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη, Μεταβολισμού στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center & Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

2o Περιστατικό: ΠΓΝ “ΑΤΤΙΚΟΝ”

ΥΠΕΥΘΥΝΗ:

  • Πέππα Μελπομένη, Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Μονάδας Ενδοκρινολογίας και Μεταβολικών Παθήσεων των Οστών, Β Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ.

ΤΙΤΛΟΣ: «Πρωτοπαθής αμηνόρροια  σε ασθενή με παρανοειδή σχιζοφρένεια».

Περίληψη:

Πρόκειται για ασθενή 27 ετών, νοσηλευόμενη στην Β΄ Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου μας. Σε ηλικία 12 ετών, αναφέρεται απόπειρα αυτοκτονίας επί εδάφους διάγνωσης χρόνιας ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και κατάθλιψης. Πρόσφατα παρουσίασε επιδείνωση των συμπτωμάτων της με υψηλό κίνδυνο αυτοκαταστροφικότητας, ιδέες καταδίωξης και διαταραχές συμπεριφοράς και τέθηκε η διάγνωση της παρανοειδούς σχιζοφρένειας. Αναφέρεται θετικό για ψυχωσική συνδρομή οικογενειακό ιστορικό. Η ασθενής εκτιμήθηκε λόγω νοσογόνου παχυσαρκίας, αμηνόρροιας και υποθυρεοειδισμού. Δυσκολία στην λήψη του ιστορικού τόσο από την ίδια όσο και από την μητέρα της. Στην κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ελλιπής ανάπτυξη των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου (μαστοί Tanner III, εφήβαιο Tanner II, σοβαρή αραίωση του τριχωτού της κεφαλής). Στον απεικονιστικό έλεγχο της κάτω κοιλίας διαπιστώθηκε απουσία των έσω γεννητικών οργάνων του θήλεως, και τυφλή κατάληξη του κόλπου. ενώ ο κόλπος κατέληγε τυφλά. Η επισταμένη προσπάθεια λήψης ιστορικού και με την βοήθεια των ψυχιάτρων ανέδειξε ότι η ασθενής γεννήθηκε με αμφίβολα γεννητικά όργανα και συγκεκριμένα με άρρεν ψευδερμαφροδιτισμό (καρυότυπος ΧΥ).  Επελέγη από το οικογενειακό περιβάλλον να ανατραφεί ως θήλυ. Ο ορμονολογικός και γενετικός έλεγχος έθεσαν την διάγνωση της πλήρους αντίστασης στα ανδρογόνα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

  • Ιωάννα Μαυροειδή, Ενδοκρινολόγος
  • Καλανταρίδου Σοφία, Καθηγήτρια Γυναικολογίας Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν»
  • Ρίζος Εμμανουήλ, Καθηγητής Ψυχιατρικής Β, Ψυχιατρική Κλινική ΠΓΝ «Αττικόν»

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:

  • Γεώργιος Πιαδίτης, Διευθυντής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη, Μεταβολισμού στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center & Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Μπορείτε να βρείτε βιντεοσκοπημένο το webinar στην περιοχή μελών της ΕΕΕ-ΠΕΕ.

 

Προσβλέποντας πάντα στην πολύτιμη ενεργό συμμετοχή σας.

Για την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Με εκτίμηση,

 

Top