Αρχή / Νέα - Ανακοινώσεις / Τιμητική εκδήλωση για τον Καθηγητή Ιατρικής Φώτη Παυλάτο

Τιμητική εκδήλωση για τον Καθηγητή Ιατρικής Φώτη Παυλάτο

FrontVideoΔείτε εδώ σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών

Ξεκίνησε στο Δουβλίνο το Σάββατο 16 Μαΐου και ολοκληρώνεται σήμερα το 17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (European Congress of Endocrinology) με συμμετοχή περίπου 3.500 συνέδρων, μεταξύ των οποίων και 150 Ελληνες επιστήμονες.

Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου –στην οποία παρέστησαν ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας Leo Varadkar και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας Γιώργος Μαστοράκος- ο Philippe Bouchard, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία για τις ορμόνες απένειμαν ειδική τιμητική διάκριση στον Ελληνα καθηγητή Ιατρικής Φώτη Παυλάτο για τη συμβολή του στην Ενδοκρινολογία.

Ειδικότερα, τίμησαν την ερευνητική του συμβολή στη διαγνωστική δοκιμασία της υπερλειτουργίας των επινεφριδίων με τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης (1965, γνωστή και ως «δοκιμασία Παυλάτου» / Pavlatos test). Να σημειωθεί ότι η «δοκιμασία Παυλάτου» παραμένει ακόμη σε εφαρμογή, μισό αιώνα μετά την αρχική δημοσίευσή της.

Ο καθηγητής Φώτης Παυλάτος, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τιμητική εκδήλωση λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, έχει ήδη τιμηθεί για την προσφορά του στην ανάπτυξη της Ενδοκρινολογίας και Διαβητολογίας στην Ελλάδα από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, την Εταιρεία Ιατρικών Σπουδών, ενώ έχει βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς του.

Top