Αρχή / Νέα - Ανακοινώσεις / Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη – Δελτίο Τύπου ΕΕΕ-ΠΕΕ

Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη – Δελτίο Τύπου ΕΕΕ-ΠΕΕ

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη

Η επίπτωση του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση στον πλανήτη. Υπολογίζεται πως πάσχουν περισσότεροι από 300.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως και η πρόβλεψη είναι ότι δυστυχώς θα διπλασιαστούν εντός 20ετίας, με αποτέλεσμα  ο ΣΔ να είναι το πρώτο αίτιο θνητότητας και θνησιμότητας. Η αυξημένη επίπτωση της νόσου συνοδεύεται από αντίστοιχο κόστος, έτσι ώστε σήμερα ο ΣΔ να αποτελεί το πιο δαπανηρό νόσημα, ξεπερνώντας το συνολικό κόστος της θεραπείας των νεοπλασμάτων και των χρόνιων αποφρακτικών πνευμονοπαθειών. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι το μεγάλο κόστος στο ΣΔ δεν πηγάζει από τη φαρμακευτική αγωγή (15%), αλλά κατεξοχήν από την αύξηση των νοσηλειών και των χαμένων εργατο-ωρών του ασθενούς  και του οικογενειακού περιβάλλοντος του (50%).

Στην Ελλάδα νοσούν περί τους 800.000 συμπατριώτες μας, εκ των οποίων ένα ποσοστό περί του 10% δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Με πρώτο άξονα, τη χρονιότητα και την επερχόμενη βαρύτητα στη διάρκεια/ποιότητα ζωής του ασθενούς, και δεύτερο την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία έχει αναπτύξει πολλαπλούς κύκλους ενημερώσεων του κοινού και των άλλων επαγγελματιών υγείας για το ΣΔ. Επιπλέον, το σύνολο των 800 Ενδοκρινολόγων της χώρας έχει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο και την απαιτούμενη κλινική εμπειρία, για να αντιμετωπίσει επαρκώς όχι μόνο χρόνια περιστατικά ΣΔ , αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ορθή αντιμετώπιση και άριστη ρύθμιση, από τη στιγμή της διάγνωσης.

Με την ευκαιρία η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία-Πανελλήνια  Ένωση Ενδοκρινολόγων χαιρετίζει την Παγκόσμια  ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη και υποστηρίζει έμπρακτα τους ασθενείς με διαβήτη.

Ο Πρόεδρος                                                     Η Γεν. Γραμματέας

Ζ. Μούσλεχ                                                                 Β. Βασιλείου

Top