Αρχή / Εκδήλωσης / WEBINAR: 31/10/2020 – Σύνδρομο ασβεστίου αλκάλεως και οξεία νεφρική βλάβη σε ασθενή με μετεγχειρητικό υποπαραθυρεοειδισμό

WEBINAR: 31/10/2020 – Σύνδρομο ασβεστίου αλκάλεως και οξεία νεφρική βλάβη σε ασθενή με μετεγχειρητικό υποπαραθυρεοειδισμό

Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία / Ώρα
Ημερομηνία - 31/10/2020
00:00


Περιγράφουμε την περίπτωση γυναίκας 68 ετών, που προσήλθε στο Τ.Ε.Π. του νοσοκομείου μας, με  συμπτώματα γενικευμένης μυϊκής αδυναμίας , ανορεξία από μηνός και βυθιότητα.

Από το ιστορικό της προέκυψε ότι είχε υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή προ 4μήνου, στα πλαίσια κακοήθους νεοπλάσματος, υπό αγωγή υποκατάστασης με θυροξίνη 125μg/ ημέρα και είχε λάβει μία θεραπευτική δόση 131I 1,5 μήνα πριν. Επιπλέον, η ασθενής λάμβανε ανθρακικό ασβέστιο και αλφακαλσιδόλη , εξαιτίας μετεγχειρητικού υποπαραθυρεοειδισμού.

Για το λόγο αυτό, είχε νοσηλευτεί δις το προηγούμενο διάστημα, με συμπτωματική υπασβεστιαιμία και είχε τιτλοποιηθεί η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή. Ο εργαστηριακός έλεγχος ανέδειξε σοβαρή υπερασβεστιαιμία, νεφρική ανεπάρκεια και μεταβολική αλκάλωση.

Η παρουσίαση αυτού του περιστατικού δεν αφορά τόσο στη διαφορική διάγνωση και αντιμετώπιση της υπερασβεστιαιμίας, όσο στον προσεκτικό χειρισμό της χορήγησης ασβεστίου σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών και πώς η παθοφυσιολογία διαφορετικών νοσολογικών οντοτήτων, έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

ΤΜΗΜΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ  ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ – ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ  Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

  1. ΦΡΑΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ειδικευόμενος Ενδοκρινολογίας
  2. ΛΥΜΝΙΑΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ενδοκρινολόγος, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ
Top