Αρχή / Εκδήλωσης / Webinar 30/10/2021, Παρουσίαση περιστατικών Γ.Ν. Νίκαιας «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», ΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Webinar 30/10/2021, Παρουσίαση περιστατικών Γ.Ν. Νίκαιας «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», ΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία / Ώρα
Ημερομηνία - 30/10/2021
00:00


1o Περιστατικό: ΓΝΠ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

• Υπεύθυνος, κ. Χαράλαμπος Τσεντίδης, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Επιστημονικά υπεύθυνος του τμήματος Ενδοκρινολογίας – Μεταβολισμού – Σακχαρώδη Διαβήτη
του Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιώς «Άγιος Παντελεήμων»

ΤΙΤΛΟΣ: Ασθενής με μικροαδένωμα υπόφυσης και πιθανή αρχόμενη υπερέκκριση GH

Γυναίκα 48 ετών, προσήλθε στα ΤΕΠ του νοσοκομείου μας λόγω λιποθυμικού επεισοδίου και αναφερόμενης απώλειας βάρους 10 κιλών σε 2 μήνες. Μετά τον κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε ανεπάρκεια κορτικοτρόφων κυττάρων του ΠΛΥ, ενώ βρέθηκε ένα μικροαδένωμα υπόφυσης 4Χ6Χ2,5 mm, χωρίς να τεκμηριώνεται άλλη ανεπάρκεια ή υπερέκκριση ορμονών του ΠΛΥ. Ετέθη σε αγωγή υποκατάστασης με υδροκορτιζόνη και η μετέπειτα κλινική πορεία της ήταν ομαλή. Κατά τους μετέπειτα περιοδικούς ελέγχους στην κλινική μας διαπιστώθηκε για πρώτη φορά το 2016 αύξηση του IGF-1 και παράδοξη αντίδραση των σωματοτρόφων κυττάρων, με αύξηση της GH κατά την OGTT, χωρίς να υπάρχουν κλινικά σχετικά ευρήματα στην ασθενή. Με δεδομένη την απουσία οιουδήποτε παράγοντα (οιστρογόνα, αλλαγή κιτ προσδιορισμού, άλλα φάρμακα, κτλ) που θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή της αυξητικής και του IGF1, τίθεται το ενδιαφέρον ζήτημα της πιθανής αρχόμενης υπερέκκρισης GH. Χωρίς να υπάρχει διαχρονική αλλαγή στις διαστάσεις του αδενώματος και χωρίς να υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα, η πρακτική που ακολουθούμε, προς το παρόν, είναι αυτή της στενής παρακολούθησης.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:
• Μητακίδου Ελένη, Ειδικευόμενη ιατρός
• Χαράλαμπος Τσεντίδης, Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Επιστημονικά υπεύθυνος του τμήματος Ενδοκρινολογίας – Μεταβολισμού – Σακχαρώδη Διαβήτη του Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιώς «Άγιος Παντελεήμων»

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:

Αθανάσιος Φούντας, MD, MSc, Επιμελητής Β’ Ενδοκρινολογίας, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ιατρείου Υπόφυσης, Τμήμα Ενδοκρινολογίας – Μεταβολισμού και Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ‘Γεώργιος Γεννηματάς’.

————————————————————————–
2o Περιστατικό: ΝΠΑ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

• Υπεύθυνη, Χριστίνα Κανακά – Gantenbein: Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Αγία Σοφία», Υπεύθυνη Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων Ενδοκρινολογικών Νοσημάτων Παίδων

ΤΙΤΛΟΣ: Έφηβη 11 ετών με υπασβαστιαιμία

Πρόκειται για έφηβη 11 ετών που παραπέμφθηκε από ιδιώτη ενδοκρινολόγο λόγω υπασβεστιαιμίας στα πλαίσια πρωτοπαθούς υποπαραθυρεοειδισμού. Από το ατομικό ιστορικό αναφέρονται γυροειδής αλωπεκία και μυκητιασικές λοιμώξεις κεφαλής κατά την παιδική ηλικία. Στον αρχικό ενδοκρινολογικό έλεγχο στη Μονάδα μας, διαπιστώθηκε πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια και αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα. Τα ευρήματα αυτά είναι συμβατά με το σύνδρομο αυτοάνοσης πολυενδοκρινοπάθειας τύπου 1. Εστάλη έλεγχος αλληλούχησης του γονιδίου AIRE και διαπιστώθηκε σε ομοζυγωτία η παραλλαγή p.T16M. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, θα τονισθεί η σημασία της λήψης ενδελεχούς ιατρικού ιστορικού και η σημαντικότητα της διαφορικής διάγνωσης και του στοχευμένου ενδοκρινολογικού ελέγχου, και θα παρουσιασθεί η διαχρονική παρακολούθηση μέχρι την μετάβαση σε ενδοκρινολόγο ενηλίκων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:
• Νικόλας Νικολαΐδης, Παιδίατρος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Εξειδικευόμενος στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:

• Συμεών Τουρνής, Ενδοκρινολόγος, Εργαστήριο Έρευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος “Θ. Γαροφαλίδης’’ ΕΚΠΑ (ΕΕΠΜΣ) – Νοσοκομείο ΚΑΤ

Προκειμένου να παρακολουθήσετε ελεύθερα το webinar, μπορείτε να προεγγραφείτε μέσω της διεύθυνσης:

https://attendee.gotowebinar.com/register/8972432016099457550
(Webinar ID: 493-401-723)

συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμό σας και το email σας στη φόρμα εγγραφής, ώστε να λάβετε αυτόματα ένα νέο e-mail που θα περιέχει τον σύνδεσμο (link) μέσω του οποίου θα μεταδοθεί το webinar.

Προσβλέποντας πάντα στην πολύτιμη ενεργό συμμετοχή σας.

Για την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Με εκτίμηση,


 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ

Την ημέρα και ώρα διεξαγωγής του webinar, για να συνδεθείτε, θα πατήσετε στον παραπάνω σύνδεσμο  και αφού συμπληρώσετε πάλι το Ονοματεπώνυμο και το email σας (εικόνα 1 πιο κάτω), θα πατήσετε στο κουμπί “Join Webinar in Progress” στο κάτω μέρος της φόρμαςΣτη συνέχεια (εικόνα 2) θα δεχθείτε να “κατέβει” και “εγκατασταθεί” (ή “εκτελεστεί”) στον browser σας, ένα μικρό πρόγραμμα με το όνομα GoToWebinar Opener (εικόνα 3), το οποίο είναι απαραίτητο για να δημιουργήσει στον Η/Υ σας το περιβάλλον παρακολούθησης και υποβολής ερωτημάτων (εικόνα 4).

(εικόνα 1)

(εικόνα 2)

(εικόνα 3)

(εικόνα 4)

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα webinars είτε από σταθερό ή φορητό υπολογιστή είτε από άλλη κινητή συσκευή (tablet, κινητό τηλέφωνο), κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας την αντίστοιχη εφαρμογή για iOS ή για Android λειτουργικό.

Mπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας στους εισηγητές, είτε προφορικά (ενδείκνυται), πατώντας πρώτα το κουμπί με την παλάμη,

ώστε ο τεχνικός συντονιστής να σας δώσει τον λόγο και να ανοίξει το μικρόφωνό σας για να σας ακούσουν όλοι οι συμμετέχοντες, είτε γραπτά, πληκτρολογώντας την ερώτησή σας στο πλαίσιο με τίτλο Question και στη συνέχεια πατώντας Send για να την παραλάβει ο τεχνικός συντονιστής και να την προωθήσει στον ομιλητή.

Top