Αρχή / Εκδήλωσης / Webinar 19/3/2022, Παρουσίαση περιστατικών ΓΝΑ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΝΑ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΝ», ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – (ΝΝΑ)

Webinar 19/3/2022, Παρουσίαση περιστατικών ΓΝΑ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΠΝΑ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΝ», ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – (ΝΝΑ)

Δεν υπάρχει Χάρτης

Ημερομηνία / Ώρα
Ημερομηνία - 19/03/2022
00:00


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Σάββατο 19/3/2022 στις 11.00 π.μ. πραγματοποιείται το 3ο Webinar της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο των μετεκπαιδευτικών της μαθημάτων μέσω διαδικτύου για το 2022.

1ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: ΓΝΑ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τίτλος: Άποιος διαβήτης στην κύηση και διαφορική διάγνωσή του

Θα παρουσιαστούν δύο περιστατικά. Το πρώτο αφορά σε γυναίκα με εγκατεστημένο κεντρικό άποιο διαβήτη, υπό αγωγή με δεσμοπρεσσίνη, η οποία παρακολουθήθηκε στο τμήμα μας κατά την εγκυμοσύνη της.
Το δεύτερο αναφέρεται σε έγκυο με αιφνίδια εγκατεστημένη πολυουρία και πολυδιψία από την 26η εβδομάδα της κύησης. Διερευνήθηκαν οι πιθανές αιτίες αυτής της κλινικής εικόνας, που περιλάμβαναν και τον παροδικό άποιο διαβήτη της κύησης.

Παρουσίαση: Βασιλική Παπαδοπούλου, MD, MSc, ειδικευόμενη Ενδοκρινολογίας, Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, Γενικό Νοσοκομείο-
Μαιευτήριο “Έλενα Βενιζέλου”
Ιωάννης Ηλίας, MD, PhD, Ενδοκρινολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο
“Έλενα Βενιζέλου”

Υπεύθυνη: Ευτυχία Κούκκου, MD, PhD, Ενδοκρινολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια τμήματος Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, Γενικό Νοσοκομείο-Μαιευτήριο
“Έλενα Βενιζέλου”

Σχολιάστρια: Βασιλική Βασιλείου, Ενδοκρινολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, ΓΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

———————————————————–
2ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: ΠΝΑ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΝ»

Τίτλος: Περίπτωση Αντίστασης στα Ανδρογόνα

Κορίτσι 16 ετών, παραπέμφθηκε από γυναικολόγο λόγω πρωτοπαθούς αμηνόρροιας χωρίς παθολογικά ευρήματα κατά τον αρχικό γυναικολογικό έλεγχο έξω και έσω γεννητικών οργάνων. Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε διόγκωση μαστών (Tanner III) και τρίχωση εφηβαίου (Tanner ΙΙ-ΙΙΙ) χωρίς σημεία αρρενοποίησης. Κατά τον εργαστηριακό έλεγχο βρέθηκαν υψηλές τιμές τεστοστερόνης και ωχρινοτρόπου ορμόνης και καρυότυπος περιφερικού αίματος 46,ΧΧ ενώ στον απεικονιστικό έλεγχο δεν κατέστη δυνατό να βρεθούν δομές έσω γεννητικών οργάνων. Παρουσιάζεται η διερεύνηση που οδήγησε στη διάγνωση του συνδρόμου πλήρους αντίστασης στα ανδρογόνα καθώς και η αντιμετώπιση.

Παρουσίαση: Κατερίνα Καπαμά, φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Έρευνα στη γυναικεία στην αναπαραγωγή”, υποψήφια ειδικευόμενη ενδοκρινολογίας υπό την καθοδήγηση της κυρίας Παπαγιάννη Μαρίας (Επ. Καθηγήτρια, Παν/μιο Θεσσαλίας) και του Γ. Μαστοράκου, Καθηγητή Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ.

Σχολιασμός: Παπαγιάννη Μαρία, Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διατροφής στο Παιδί και στον Έφηβο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

——————————————————————-
3ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: ΝΑΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ – (ΝΝΑ)

Τίτλος: Διερεύνηση γυναίκας με νεφρολιθίαση

Πρόκειται για ασθενή 37 ετών που παραπέμφθηκε στο εξωτερικό ιατρείο της Ενδοκρινολογικής Κλινικής του ΝΝΑ τον 11/19 για διερεύνηση νεφρολιθίασης. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τιμές παραθορμόνης, ασβεστίου αίματος και ούρων, συμβατές με 1οπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό. Ο εντοπιστικός έλεγχος με σπινθηρογράφημα (sestamibi) αποκάλυψε αυξημένη πρόσληψη στην πύλη του Δε πνεύμονα, που αντιστοιχούσε σε άτυπο καρκινοειδές 3.9cm.

Παρουσίαση: Φωτεινή Θανασούλα, Ειδικευόμενη Παθολογίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (εν αναμονή ειδικότητας Ενδοκρινολογίας)
Κομνηνός Ιωάννης, Διευθυντής Ενδοκρινολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών

Σχολιασμός: Συμεών Τουρνής, Ενδοκρινολόγος, ΕΕΠΜΣ, ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο ΚΑΤ.

Top