Αρχή / Νέα - Ανακοινώσεις / 3o Webinar ΕΕΕ-ΠΕΕ: Μελέτη Περιστατικών από: α) ΓΝ Ηρακλείου ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ και β) Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

3o Webinar ΕΕΕ-ΠΕΕ: Μελέτη Περιστατικών από: α) ΓΝ Ηρακλείου ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ και β) Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

Αγαπητοί συνάδελφοι

Το Σάββατο 30/5/2020 στις 11.00 π.μ., πραγματοποιείται το 3ο Webinar της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, στο πλαίσιο των μετεκπαιδευτικών της μαθημάτων μέσω διαδικτύου για το 2020.


1η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «Ανοσοθεραπεία του καρκίνου και Ενδοκρινοπάθειες»

Η πρώτη παρουσίαση από το ΓΝ Ηρακλείου ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ, αφορά σε Ανοσοθεραπεία του καρκίνου και Ενδοκρινοπάθειες. Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη θεραπευτική παρέμβαση, που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην ογκολογία. Οι Immune Checkpoint Inhibitors (Αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος – ICIs) είναι μονοκλωνικά αντισώματα εναντίον των κατασταλτικών σημείων ελέγχου (Immune Checkpoints – ΙC). Xρησιμοποιούνται σε διάφορες κακοήθειες, ως πρώτης ή δεύτερης γραμμής θεραπεία. Τα φάρμακα αυτά τροποποιούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των νεοαντιγόνων του καρκίνου, διεγείροντας τα Τ-λεμφοκύτταρα εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Λόγω αυτής της διέγερσης του ανοσοποιητικού είναι δυνατό να προκληθούν, με αυτοάνοσο μηχανισμό, βλάβες σε πολλαπλά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρινών αδένων (Immune Related Adverse Events). Παρουσιάζονται δύο ογκολογικοί ασθενείς υπό ανοσοθεραπεία με ICIs, οι οποίοι παρουσίασαν ενδοκρινοπάθειες, ως ανεπιθύμητη ενέργεια της αγωγής αυτής. Η παρουσίαση δεν επικεντρώνεται στη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση των περιστατικών, καθώς είναι προφανής η διάγνωση,  αλλά σκοπό έχει να αναλύσει τους μηχανισμούς βάσει των οποίων προκύπτουν  ενδοκρινοπάθειες λόγω της ανοσοθεραπείας, με απώτερο στόχο την  εξοικείωση των ενδοκρινολόγων με αυτές.

Παρουσιάζει η κα. Ειρήνη Βουρλιωτάκη, Επιμελήτρια του Ενδοκρινολογικού Τμήματος και σχολιάζει  η  κα. Καλλιόπη Παζαΐτου – Παναγιώτου, Συντονίστρια Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας, ΑΝΘ “Θεαγένειο”, μέλος Δ.Σ. ΕΕΕ-ΠΕΕ.


2η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: “Έφηβος 17 ετών με υπέρταση και αμφοτερόπλευρες μάζες επινεφριδίων»

Η δεύτερη παρουσίαση από το Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων, αφορά περίπτωση εφήβου 17 ετών με ελεύθερο ατομικό αναμνηστικό, ο οποίος σε τυχαίο έλεγχο βρέθηκε να έχει αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης και σε αξονική τομογραφία που ακολούθησε αναδείχθηκαν αμφοτερόπλευρα μορφώματα επινεφριδίων (~5cm).

Παρουσιάζει η κα. Αγγελική Ξιάρχου, ειδικευόμενη ενδοκρινολογίας και σχολιάζει ο κ. Γ. Πιαδίτης, τ. Συντονιστής – Δ/ντής, Ενδοκρινολογικού Τμήματος Κέντρου Διαβήτη, ΓΝ “Γ. Γεννηματάς”, μέλος Δ.Σ. ΕΕΕ-ΠΕΕ.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βιντεοσκοπημένο webinar, μέσω της διεύθυνσης: https://youtu.be/lH0vHS-6K-c

Προσβλέποντας πάντα στην πολύτιμη ενεργό συμμετοχή σας.

Για την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία.

Με εκτίμηση,

Top